top of page

כפתור לחיצה ריגעית - Push Button

PB01.png

בכל מערכת בקרה תמיד נמצא כפתורי הפעלה שונים. בסמרטפון יש כפתורים להדלקה וכיבוי, או לשליטה בעוצמת הקול. בטלויזיה יש מגוון כפתורים בשלט. במזגן יש כפתורים לכיוון הטמפרטורה. ניתן להביא עוד הרבה דוגמאות, מה שממחיש שהכפתור משמש כרכיב מרכזי במימוש של כל ממשק משתמש של מערכת אלקטרונית.

תפקידו של המפסק לחבר או לנתק את המעגל החשמלי בו הוא מורכב. המפסק הוא רכיב בקרה המאפשר לשלוט על אספקת המתח/זרם לצרכנים.

ניתן לחלק את המפסקים השונים לשתי קבוצות: (1) מפסקים שבהפעלתם עוברים ממצב אחד לשני TOGGLE ולא חוזרים למצב הראשון עם שחרור המפסק, (2) מפסקים שבהפעלתם עוברים ממצב אחד לשני אך חוזרים למצב הראשון עם שחרור המפסק.

סוגי מפסקים:

PB03.gif

Toggle

PB04.gif

Slide

PB07.jpg

Momentary

Push Button

PB05.gif

Rocker

PB06.gif

Push w latch

blank.png

מפסק PB, מפסק לחיצה ריגעית, משנה את מצבו בלחיצה ושחרור הכפתור. יש מפסקים מסוג רגיל פתוח (הכי נפוצים) שמנתקים את המעגל החשמלי כאשר הם משוחררים - Normally Open או בקיצור NO. יש מפסקים מסוג רגיל סגור שמנתקים את המעגל החשמלי כאשר לוחצים על הכפתור - Normally Closed , או בקיצור NC.

NC - רגיל סגור

PB11NC.png

NO - רגיל פתוח

PB10NO.png

לכפתור PB ארבע רגליים. 2 זוגות רגליים בכל צד של המפסק. בתמונה ניתן לראות את מבנה המפסק והרגליים שלו. כל זוג רגליים מקוצרות (רגליים 1 ו-4 מחוברות באופן פיזי על ידי מוליך, וגם רגליים 2 ו-3) דבר המאפשר לנו להתחבר למפסק משני צדדיו.

PB13.png
PB12.png

כפתור PB מחובר לבקר על ידי שלושה חיבורים: 5V, פין דיגיטלי, חיבור לנגד 10K אוהם שממשיך לאדמה GND. ראו שרטוט של החיבור. הנגד אחראי להוריד את המתח הנמדד בפין הדיגיטלי לאפס במצב שהכפתור משוחרר. צורת חיבור זו נקראת PULL DOWN כי הנגד מתחבר לאדמה.

PB14.png

כדי לקרוא את מצב הכפתור בתוכנית הבקר, משתמשים בפונקציה digitalRead. פונקציה זו מודדת את המתח על הפין הדיגיטלי אליו מחובר המפסק ומחזירה 1 - HIGH אם המפסק לחוץ, 0 - LOW אם המפסק משוחרר.

הסבר מפורט ניתן למצוא במצגת המצורפת. תוכנית דוגמא ניתן למצוא בסביבת הפיתוח של ארדואינו בדוגמאות של DIGITAL נמצאת תוכנית שנקראת BUTTON. בתוכנית זו מדליקים ומכבים נורת LED עם לחיצה ושחרור של הכפתור 

download_button.png

תכנות הבקר

משתנים - לכל רכיב קלט מגדירים שני משתנים - משתנה לאחסון מספר הפין אליו מחברים את הנורה, ומשתנה לאחסון הערך הנקלט מהחיישן. 

#define pbPin 2

int pbValue = 0;

SETUP - הגדרת סוג הפין כרכיב פלט

pinMode(pbPin,INPUT);

קריאת ערך החיישן - קריאת המתח מהפין אליו החיישן מחובר וקבלת ערך מותאם HIGH/LOW

pbValue = digitalRead(pbPin);

בדיקת הערך ופעולה - שימוש בתנאי לוגי לקבלת החלטה מה לבצע

if (pbValue == HIGH){

    digitalWrite(ledPin,HIGH);

}

else{

    digitalWrite(ledPin,LOW);

}

תוכנית דוגמא לכפתור ניתן לראות בסביבת הפיתוח של ארדואינו מתוך

תפריט examples->digital->button , או התוכנית שלפניכם שמדליקה נורה רק אם שני הכפתורים לחוצים (לחצו על התמונה להורדת הקוד)

TwoPBOneLED.png
bottom of page