top of page

פנס חצר עם חיישנים

בעידן בו זיהום האוויר גבוהה בשל מספר גורמים שאחד מהם הוא יצור חשמל מוגבר הפולט מזהמים לסביבה, יש צורך לחסוך בצריכת החשמל כדי להוריד את כמות המזהמים.

בהרבה בתים ומבנים ציבוריים ניתן למצוא פנסי תאורה שנדלקים וכבים לבד על פי מידע מחיישנים המותקנים עליהם. נורה אחת כזו ניתן לראות בתמונה הבאה, היא נדלקת כאשר אדם נמצא במרחק מסויים ממנה וגם חשוך בחוץ. היא נדלקת לפרק זמן קצר המאפשר לאדם לחלוף בקרת הפנס ולהיות מואר.

פרויקט זה יממש את עקרון הפעולה של הפנס המוזכר.

פנס עם חיישן.jpg

עקרון פעולה

הפנס מורכב מגוף תאורה, בתמונה ניתן לראות שזו תאורת LED. כמו כן, בתחתית ההתקן, יש חיישן תנועה וחיישן אור, ועל המבנה שמכיל את החיישנים (בתחתית) ניתן לראות 3 כפתורי סיבוב המאפשרים לכוון את רגישות מרחק הזיהוי, עוצמת האור ומשך ההפעלה. כפתורים אלה הם נגד משתנה.

כאשר מסובבים את הכפתור לרגישות המרחק, מגדירים את המרחק המינימלי שמתחתיו הנורה תדלק (בכפוף לתנאים נוספים). כאשר מסובבים את הכפתור לרגישות עוצמת האור , מגדירים את עוצמת האור המינימלית שפחות ממנה הנורה תדלק (בכפוף לתנאים נוספים). באופן דומה מגדירים את משך ההפעלה.

רשימת רכיבים

נורת LED (במערכת אמיתית נורת הלד היא הרבה יותר חזקה - הספק חשמלי ותאורה - ויש לחבר אותה למקור מתח מתאים)

חיישן אור LDR

חיישן מדידת מרחק אולטראסוני

3 פוטנציומטרים 10K אוהם

נגדים 220 אוהם

חוטי גישור

בקר ארדואינו

חיווט

בתמונה הבאה ניתן לראות את צורת החיווט של כל הרכיבים אל בקר ארדואינו. כל הרכיבים מקבלים 5V מהבקר, אך במערכת אמיתית יהיה מקור מתח חיצוני וממסר שיאפשר להפעיל נורת LED עוצמתית.

 

led with sensors_bb.png

תכנות הבקר

מבנה התוכנית מורכב בגדול משלושה מקטעים:

1. הגדרות כלליות - משתנים, ספריות, אובייקטים לרכיבים. בתוכנית הזו יהיו לנו הגדרות בראש התוכנית רק של משתנים

2. אתחול (SetUp) - אתחול תקשורת, אתחול מצב פינים דיגיטלים, הבאת המערכת למצב התחלתי (מיקום מנועים, מצב נורות, זמזמים וכו)

3. חוג הבקרה (loop) - מורכב משלושה שלבים: קבלת מידע (קריאת חיישנים), עיבוד (בדיקת הערך הרצוי מול המצוי וקבלת החלטה על פעולה), רכיבי פעולה (הדלקת נורות, השמעת קולות, הפעלת מנועים וכו)

להלן התוכנית למערכת המתוארת (לחצו על הקוד לקבל המקור)

 

code.png
bottom of page