top of page

מוט היגוי - Joystick

מוט היגוי (ג'ויסטיק) הוא רכיבי ממשק משתמש המאפשר לשלוט בשלושה פרמטרים. לגויסטיק הבסיסי שניתן לרכוש יש שתי תנועות - ציר X וציר Y, ולחיצה על כפתור. בעזרת תנועות אלה אפשר לשלוט על רכיבים שונים כמו מנועים (שליטה על כיוון הנסיעה ועל מהירות) שליטה על זרוע רובוטית וכ"ד.

joystick1.jpg

עקרון פעולת מוט היגוי

מוט ההיגוי מאפשר תנועה בשני צירים ניצבים. מתחת לידית ההיגוי מתחבאים שני פוטנציומטרים שמאפשרים תנועה סיבובית - אם מישור הלוח השחור בתמונה מייצג את מישור XY, אז פוטנציומטר אחד מאפשר סיבוב סביב ציר X ואילו השני סביב ציר Y

joystick2.jpg
Arduino-PS2-Joystick-Output-Orientation.

כפי שמופיע בתמונה, מוט ההיגוי מוחזק במצב חופשי על ידי קפיצים במצב אמצעי כך שאם נקרא את ערכי הפוטנציומטרים נקבל ערכים סביב 512, שזה אמצע המהלך של הפוטנציומטר. תנועה של מוט ההיגוי בכיוון X חיובי יגרום לגידול בערכי הפוטנציומטר עד 1023, ואילו תנועה בכיוון X שלילי יגרום לקיטון בערכי הפוטנציומטר עד 0.

באופן דומה מתקיימת התנועה סביב ציר Y.

במקביל לתנועות סביב הצירים, ניתן גם ללחוץ על המוט כלפי מטה וליצר לחיצה על כפתור PB שניתן לראות בתמונה של הרכיב המפורק. 

צורת החיבור של מוט ההיגוי לבקר

למוט ההיגוי יש 5 חיבורים. כמו כל רכיב יש VCC שמתחבר ל-5 וולט, ו-GND שמתחבר בהתאמה. שלושת החיבורים הנוספים מיועדים לשלושת הרכיבים הפנימים:

החיבורים המסומן ב-X וב-Y מתחברים לשני פינים אנאלוגים נפרדים. ואילו החיבור המסומן ב-KEY מתחבר בשיטת PULLUP לפין דיגיטלי ודרך נגד של 10K אוהם ל-5 וולט.

Arduino-PS2-Joystick-Tutorial-Hook-Up.pn

תוכנית לדוגמא

סקרנו בנפרד חיבור ותכנות של פוטנציומטר ושל כפתור PB . התוכנית  הבאה מדגימה שימוש במוט היגוי. היא עושה שימוש באותם רעיונות שהודגמו ברכיבים הבסיסים..

joy.png
bottom of page